Ogräspaj med nässlor, kirskål och skogslök

Ogräspaj med kirskål, nässlor, rölleka och skogslök stod på menyn häromdagen. Allt från den lilla skogen nära mig. Naturens skafferi är rikt i försommaren och jag samlar på mig allt jag förmår.

Det vi kallar ogräs är många gånger ätbart. Många gånger handlar det bara om att testa sig fram och utmana sina fördomar. Men hur tillagar man det? Jag tänker att det mesta ogräs kan tillagas och användas likt spenat. I grytor, sallader, pasta - och paj! Inspirerat av detta recept.

Ingredienser

  • Smör/olja till stekning

  • 70 g kirskål

  • 70g ogräs, t ex rölleka, maskros, nässlor, våtarv
    (spara några blad till dekorering)

  • (ev. svamp)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • 5-6 skogslökar/salladslökar/annan lök

  • 1 rulle smördeg

  • 1,5 dl riven ost

  • (ev. soltorkade tomater/oliver)

Äggstanning

  • 3 ägg

  • 2 dl grädde

  • salt, peppar, oregano

Gör så här

  1. Om du vill hackar du ogräset i mindre bitar eller så kan du dela det för hand. Jag separerar bladen och hackar bladstammen. Pressa vitlöksklyftan. Om du vill ha i svamp steker du den lite först innan steg 2.

  2. Fräs ogräs med pressad vitlök i smör/olja i en stekpanna. Stek tills bladen är lite sladdriga men har kvar sin gröna färg. Slå över lite vinäger innan du tar det från plattan.

  3. Finhacka löken och strimla ev. soltorkade tomater (tips: klipp dem).

  4. Rulla ut smördegen i pajskalet. Behöver inte naggas, vilket behövs med egen deg.

  5. Fyll skalet med ogräset, ev. tomater/svamp, lök och ost.

  6. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå över pajen och grädda i 225° i 30-40 minuter.

  7. Servera gärna med en enkel kall sås, t ex gräddfil med pressad citron och valfria kryddor och en sallad med t ex mynta, tomater och kirskål (en vinegrett till gör det extra gott).

Smakar verkligen som en somrig spenatpaj! Den får lite extra känsla av att jag har plockat det själv till skogs.

🌿

Vill du lära dig mer om örter/ogräs och naturens skafferi är mina två husgudar Niki Sjölund och Lisen Sundgren. Jag har skrivit om ätbara växter i detta inlägg.

Stjärnögonblick från april 2023

April innehöll många ”första”. Framför allt årets första i naturen. Jag började också arbeta i ett nytt team på socialtjänsten med några nya arbetsuppgifter. Eftersom jag nu har de första mötena med människor innebär det också att varje möte är något nytt. Jag lär mig nytt varje dag. Det är otroligt inspirerande - och utmanande. I slutet av månaden var jag iväg på konferens i två dagar på Södertuna slott med jobbet. Så vacker plats och lyxiga men hektiska dagar.

Aprilvädret från försommarvärme till snökaos på någon dag har känts i min stackars kropp. Jag har acceptans, och snälla strategier. Jag har försökt sänka ambitionerna lite överallt. En klädbytardag och en del övningskörning har jag fått till trots en trötthet som ibland gjort mig helt urlakad. Det känns fint att se att jag kan balansera jobbdagarna tillräckligt bra för att inte bli helt däckad på helgerna. Odlingarna, Asla och vårtecken ger extra kraft när det är tufft att orka med.

Och så klart, den förundran som väcks i stjärnögonblicken:

✨ Snödroppar i skymningens mörker, en vemodig och hoppfull känsla samtidigt.

✨ Årets första humla svärmandes förbi.

✨ Att sträcka ut en fot i svalkan utanför täcket om natten.

✨ Styra min tid och känna att det ger en bra rytm i jobbet. Känslan av att jag är trygg i mina gränser.

✨ Det där glittret på blåsippans blad.

✨ Att få höra ”jag vet, jag ser dig” när jag kände mig tillintetgjord och överkörd.

✨ Fåglarnas mjuka gemensamma rörelse när de flyttade sig mellan hustaken.

✨ Samverkan med grannar vid inbrott i våra förråd.

✨ Plantdjungeln som växer upp på mitt köksbord och att stolt visa upp den för alla som vill se.

✨ Att få uppleva alla stadier av vitsippans knopp samtidigt.

✨ En fjäril (påfågelöga) som fladdrade runt i min närvaro i nästan 30 minuter.

✨ Komma hem till Asla efter konferensen och att hon inte vek från min sida på flera dagar.

✨ En vän som återkopplade för att kolla läget efter ett tufft beslut.

✨ Klara av momentet start i backe på körlektionen.

✨ Inredningen på Södertuna Slott - vill flytta in!

✨ Inbjudan till ett avslappnat umgänge på valborg.

✨ Årets första citronfjäril i skogsbrynet.

✨ Komma i tid för att knipa några tallrikar i serien ”Gröna Anna” på favoritloppisen. Kunde ha hoppat jämfota av glädje!

✨ Ett rådjur som stod alldeles stilla och mötte min blick under en kvällspromenad.

✨ Ströva bland vitsippshav med kollegor i förundran.

✨ De små nässlorna som tog sig upp ur fjolårets sly.

✨ Att kunna använda mina livserfarenhet indirekt i möten med klienter och känna hur det gör skillnad.

✨ Få höra att det jag delar är viktigt för någon, oavsett om det ibland dröjer mellan inläggen.

✨ Byta kläder på klädbytardag - lämna in kläder och få nya helt gratis! Hela konceptet är så tillfredsställande.

✨ Gyllene timmen över fält och vatten - hur naturen kan förstärka ljus på så olika vackra sätt.

✨ Hur var din aprilmånad? Vad gav dig ljus? ✨

Stjärnögonblick från mars 2023

Mars är som en dimridå av trötthet, och ändå gnistrar dessa ögonblick så starkt igenom den. Kanske främst i arbetet där förändring och meningsfullhet stärker mig med utmaningar och utveckling. Mars innebar sista månaden med barnavårdsutredningar… trodde jag. Tills jag blev erbjuden att arbeta på mottagningen och också fortsätta med vissa utredningar. Som min chef sa känns det rimligt att fortsätta på den vägen, eftersom jag också trivs så bra i det. Jag kommer verkligen till min rätt i möten med barn och deras föräldrar, och på många sätt är det då jag känner mig som mest mig själv. Jag kan använda min levda erfarenhet ihop med min kompetens på ett sätt som jag blir allt bättre på att balansera.

Efter arbetsdagarna har jag varit väldigt trött, och några dagar har jag varit hemma då väderväxlingarna fått min kroniska värk att löpa amok. En tuff månad. Allt utanför arbetet har varit en bonus. Som att jag två gånger har övningskört längre sträckor, hållit odlingarna vid liv och satt fler frön i jorden och underhållit Aslas diabetes dagligen. Det står rätt still med Asla men jag har hopp. I april ser jag fram emot mer värme, stabilitet och nya utmaningar i min nya roll på jobbet. Årets ledord “växtkraft” har verkligen fått form i dessa månader. Jag följer livet dit det vill ta mig.

✨ Snön som föll glittrande från träden i skogen.

✨ När jag körde hem mig själv under övningskörningen.

✨ Det knarrande ljudet av att gå på snö.

✨ Att få höra att en ungdom kände sig sedd av slutsatsen i min utredning.

✨ Komma upp till de frodiga odlingarna på morgonen.

✨ Årets första snödroppar som låg mot marken och inväntade stormen.

✨ Krama om bästa vännen efter hennes körkonsert.

Frida Lundgrens hem 🤩🥰

✨ Tacka min tillfälliga teamledare och se hur hon blev rörd.

✨ Buketten tulpaner nedan som fortsatte utveckla ny skönhet i alla sina stadier.

✨ Ge sättpotatis till en kollega som avslut på månader av fin samvaro.

✨ När en klient sa att jag borde bli samtalsterapeut.

✨ Ludna knoppar av videung.

✨ Citronfjärilar och nässelfjärilar svärmandes längs skogsvägen. VÅREN!

✨ Skor som var så mjuka att jag inte ville ta av mig dem.

✨ Solnedgångens färgrikedom.

✨ Nyfärgat hår och känslan av volym i det.

✨ När Asla somnade tätt intill mig.

✨ Att få en förälder att se sitt barns perspektiv så att jag kunde hjälpa barnet.

✨ Frökapslar som vittnar om att våren är på väg.

✨ Få ett erbjudande om nya arbetsuppgifter i nytt team som kändes helt rätt.

✨ Att bryta ihop och komma igen i något som gjorde riktigt ont.

✨ Veterinärens entusiasm över att Aslas värden sjunkit.

✨ Att köra bil i högre hastigheter och känna att jag klarar det.

✨ Vara på skattjakt efter vårtecken i vårsolen och fyllas av förundran igen och igen.

Vad har känts extra fint hos dig i mars?

Stjärnögonblick från februari 2023

I februari sökte jag ljus och fokuserade mycket på återhämtning. Jag har haft brist på energi av flera anledningar. En stor del är att jag vårdar en diabetessjuk katt. Det innebär att jag varje dag förhåller mig till insulintider och blodsockervärden. Det påverkar sömnrutiner, begränsar umgänge och skapar stundtals oro. Jag är tacksam för att jag har gjort det förut. Då jobbade jag dock inte heltid, så det är en större påfrestning nu. Därför är jag otroligt tacksam för den förståelse jag möter både privat och i jobbet. Min allmänhälsa är också påverkad så jag blev inte så förvånad när jag drabbades av ryggskott. Så lättad att jag kunde råda bot på det själv med fina tips på övningar.

Jag fortsätter växa i de tillfälliga arbetsuppgifterna där jag genomför barnutredningar. Det är otroligt meningsfullt och stärkande. Samvaron i det tillfälliga teamet ger djup arbetsglädje. Jag har också avslutat min utbildning i MI (motiverande samtal) via jobbet och deltagit i en föreläsning om traumamedveten omsorg. Så givande!

Trots den stora tröttheten orkade jag stå på loppis en dag med en god vän. Skönt att få saker sålda, och bli av med dem. Jag besökte också några loppisar själv under månaden. Mysig helgsyssla. Andra helgsysslor har varit att sätta årets första frön i jorden, fånga dagsljus och skogsluft och: köra bil. Jag har återupptagit övningskörningen igen efter ett uppehåll och haft min första körlektion. Det går framåt! Något annat jag återupptagit är mitt bokprojekt. Jag skriver igen. Jag lever med det. I den takt jag själv är trygg med. En dag i taget.

Mars har börjat med en vårsol som ger mig hopp om att ny energi är på väg. Låt oss kika på strimmorna av ljust hopp som jag fångades av i februari.

✨ Frusna vattendroppar på granarnas barr, gnistrande i solens sken.

✨ Ett par som hjälpte varann att hålla balansen på hala gator.

✨ Att plocka in ren disk i skåpen.

✨ En övning i att ta emot som gick rakt in och satt kvar.

✨ Konturer av björkar mot en himmel i blå och rosa pastell.

✨ Sätta de första fröerna i jorden och se skotten växa upp dag för dag.

✨ Få till en vilsam struktur i veckoschemat.

✨ Det poetiska gatunamnet ”Suckarnas allé”.

✨ Gnissel från tallar som vajar i vinden.

✨ Att känna solen värma för första gången i år.

✨ Marschaller som ramade in stråket längs ån och gav mig en stark hemkänsla.

✨ Samarbete med kollegor som stärker mig och ger mig plats att få bidra med mina fördelar.

Elizabeth Gilberts föredrag om att skriva in kärlek i sin rädsla.

✨ Att få förtroendet att möta människor i svåra situationer och inge hopp.

✨ Lyssna till när en person berättade om ett ämne som engagerade berättaren.

✨ Skidbacken i skymningsljus. Vinterns ögongodis.

✨ En väns trygga och icke-dömande röst i örat i en sårbar stund.

✨ När flera personer oberoende av varandra uttryckte att jag strålar.

✨ Skämta loss med kollegorna tills det spårade fullständigt och vi kom överens om att skärpa oss och börja jobba, och så gjorde vi bara det. Älskar dynamiken i den gruppen, så mycket arbetsglädje <3

✨ När det kändes i hela kroppen dag för dag att ljuset är på väg tillbaka.

✨ Kunna gå hem tidigare från jobbet i en känsla av att jag ligger i fas.

✨ Två tekoppar istället för en. Tesällskap är bra grejer.

✨ Aslas busblick och glada ljud.

✨ Återkommande feedback om att jag inger lugn och förtroende i mitt jobb.

✨ En otroligt vacker bukett närodlade tulpaner från ett gäng som jag har fått äran att komma in på livet lite mer än vanligt de senaste åren. Så tacksam!

✨ Vad gav dig ljus och hopp i februari? ✨

Stjärnögonblick från januari 2023

Januari har varit allt annat än det jag förväntade mig när 2022 blev 2023. Efter tre veckor hemma hade jag laddat batterierna lagom för att kunna hitta en acceptans i en skavande arbetssituation. Första dagen tillbaka fick jag ett erbjudande om att byta arbetsuppgifter fram till sista mars. Det var ett läskigt beslut - och precis vad jag behövde. Jag följde min längtan och mitt behov av att få byta perspektiv.

I mitten av månaden började jag därför göra barnutredningar igen för första gången på två år. Jag ångrar mig inte en sekund. Det är stimulerande, meningsfullt, utmanande, trivsamt och jag känner mig så trygg i mig själv i detta. Arbetet och omställningen har tagit mycket kraft av mig i januari och det har varit värt det varje dag. Det tog två dagar innan all stress från månader tillbaka bara upplöstes. Ljuvligt! Utöver utredandet har jag också fått chansen att gå utbildning i motiverande samtal. Givande!

Mellan arbetstimmarna är det mest fokus på Asla och hennes diabetes. Det begränsar livet på flera sätt, och de sociala kontakterna bortsett från jobbet blir via telefon. Januari har dock burit med sig extra doser acceptans till mig, vilket gör att sådant som skaver inte fäster riktigt nu. Det är som det är. Jag kan vara nöjd med det som är. Det är okej att det känns ensamt ibland. Det är okej att jag är trött. Det är okej att det är svårt att få till sovrutiner med en sjuk katt. Jag gör vad jag kan.

Och januari har glittrat till dagligen, strösslat med ögonblick som fått mina ögon att tindra.

✨ Frosten som förstärkte naturens vackra konturer och ramade in landskapet i magi.

✨ Krypa i säng efter en lång dag och somna omedelbart bums.

✨ Att få ta del av en erfaren kollegas kunskaper och se hur det kan göra nytta i min egen utveckling.

✨ Bitande kyla i kinderna som väckte mig en trött dag.

✨ Kollegor som berömmer och tackar för samarbeten i svåra lägen, och ser kvaliteter i mig som jag också kan se och som jag därför stärks i.

✨ Solglitter i snö.

✨ Erbjudandet om att få göra utredningar igen som fick mig att skutta över snövallar.

✨ När det jag delar i sårbarhet ger mod till andra.

✨ Att äntligen skicka in mina synpunkter till Patientnämnden efter över ett års kamp för att orka berätta om det som gjort mig illa i vården. Och bekräftelsen efteråt från personen som fångat upp mig gång på gång när det gjort för ont att berätta.

✨ Asla som burrar in sig tätt intill mig.

✨ Öppna äkta samtal i sårbarhet.

✨ Att ha diskussioner med kollegor om samhällsfrågor, föräldraskap och barnperspektiv till vardags.

✨ Möta en enastående förälder som tvivlar på sig själv och kunna uttrycka att jag såg hennes styrka på ett sätt som gjorde henne rörd.

✨ Att höra från en fd mentor att hon är stolt över mig och använder exempel av mitt arbete när hon lär upp nya kollegor.

✨ Frostbitna nyponbuskar.

✨ Rosafärgade trädtoppar av skymningsljuset.

✨ Fåglar som flyger i solljuset mot en blå himmel.

✨ Leverans av hållbara produkter som både inspirerar och underlättar vardagen.

✨ Att bädda in sig i vinterklädernas ludd.

✨ Ögonblicket när jag kände hur höstens ihållande frustration runnit av mig, att axlarna hade sänkts och att jag kände igen min naturliga livskraft igen.

✨ Fira Cathrins 50-årsdag med hennes fina familj. En sådan där vänskap som ständigt ger nytt.

✨ Att det gick så smidigt att registrera Asla i kattregistret. Skönt.

✨ En stjärnklar himmel.

✨ Skriva analyser och bli fullkomligt uppslukad av det.

✨ Det mjuka vita januariljuset som skiner in genom mitt köksfönster.

Vad gjorde dina januaridagar ljusare?

Ätbart i naturen januari-februari

Ätbart i naturen under vintern? Ja, året om kan vi finna ätliga växter, bär, svamp m.m. i naturens skafferi. Det kan vara roligt att testa något nytt, och också en viktig kunskap att ha med sig ur överlevnadssynpunkt. Sommarmånaderna och vårens bristande knoppar erbjuder självklart mer än den karga vinterns natur, men också i januari och februari finns ätbara växter i skog och mark.

Om vi tittar lite närmare så kan vi faktiskt se att naturen både ser till att en del bär har en konsververingsförmåga som får dem att hålla länge, och att naturen gärna vill boosta med lite extra C-vitamin och viktiga mineraler för vinterhalvåret. Kanske något att ta lärdom av?

KÄLLOR: Skogsskafferiet.se, Vildplockat av Niki Sjölund och Vildvuxet av Lisen Sundgren.

Björk

Björkens inre bark, det gröna skiktet, kan användas i varm dryck året om. Vårens unga grenar är lättast att använda. Använd så här: skrapa bort ytterbarken, skär barkens strimlor i små bitar, koka i vatten i 15 minuter. Drycken sägs stärka immunförsvaret.

Björkens knoppar innehåller mycket fibrer och kan fylla ut olika maträtter under vintern. Det är också ett bra tips för överlevnad till skogs.

Kråkbär

Kråkbär kan ätas färska, användas i sylt och saft eller blandas med andra bär. De har en syrlig och sträv smak. Smaken kan förbättras om de kokas eller smaksätts med citronsaft. Även frost/kyla kan förbättra smak (funkar att frysa in ett dygn). Bären kan användas till pannkakor, i smoothies, juicer, grytor och soppor. Eller som torkade i granola och gröt.

Precis som lingon och tranbär har de god hållbarhet och står sig därför långt in på året. Plocka helst på snöfri mark. Stjälkarna kan kokas till dekokt för att stärka njurar och motverka diarré.

Bären har viss medicinsk effekt som urindrivande och laxerande medel, för behandling av njursten (drick då som te) och diarré. De ska även ha positiv verkan för hjärta, blodkärl, hjärna och syn. Även sår i munnen kan lindras av gurglande med dekokt på kråkbär.

Kråkbär innehåller antocyaniner och antioxidanter som kan minska risken för kroniska sjukdomar. De innehåller också fibrer, höga vattenhalter och låga sockerhalter.

Kråkbär växer över hela Sverige på öppna marker som hedar, hyggen, myror, klippor, på stränder vid hav eller kala fjäll. De är svåra att förväxla. Växten är släkt med ljung och kan kännas igen på det. Då de är viktiga för fåglar i fjäll- och skogsområden bör vi tänka på att inte plocka allt.

Tall

Tallbarr och unga rötter från tall kan användas hela året. Barken är bäst att ta vara på under vintern, från september till maj.

Tall, främst barren, anses viktig i en överlevnadssituation. Tall är extra rik på C-vitamin med högre halter av det under vintern och ju längre norrut i landet den växer. Tallen innehåller också socker, kalium, magnesium, kalcium, järn, zink och mangan.

BARR

Tallbarr kan med fördel användas som en krydda i mat, enskilt eller i kryddblandningar. De smakar skogligt, och med en ton som liknar rosmarin. Du kan också göra en vitaminboost på ett par nävar tallbar som du kokar i ungefär 20 minuter i en halv liter vatten.

Barren används mot bl a slemhosta, luftrörskatarr, nedsatt blodcirkulation, reaumatisk värk och förkylning. Perfekt medicin för vinterinfluensorna. Det är terpentinoljan som har dessa magiska egenskaper och kan också användas som inhalering vid astma och inflammerade lutfvägar.

BARK

Tallens inre bark kan malas ner till mjöl. Skrapa ur den på vintern från gamla träd. Allemansrätten har dock en regel om att barken inte får tas på allmän mark, du behöver tillåtelse från en privat markägare som har tallar på tomten.

RÖTTER

De smala rötterna från unga tallar går att äta färska eller att torka. De passar extra bra kokta i gryta eller soppa eftersom de innehåller stärkelse.

Ros/nypon

Nyponen, rosbuskens frukt, kan användas året om även när de mörknar. Alla sorters nypon går att äta. Färska eller kanske torkade till nyponsoppa, eller som nyponmjöl. Det går också att göra saft, sylt, marmelad, chutney och ketchup av nypon. Nypon lämpar sig också för att sylta in, pickla, blanda med honung eller att kärnas ur för att stekas med svamp (se recept i Vildvuxet av Lisen Sundgren).

Precis som tallen är nypon rikt på C-vitamin. Nypon innehåller också höga halter av antioxidanter - av typerna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror. Nypon stärker immunförsvaret och anses kunna minska oro, sömnsvårigheter, stress och lindra förkylning. det är också bra för matsmältningen.

Alla sorters nypon är ätliga, men de bör växa en bit från trafikerade vägar för att inte ha tagit upp för mycket gifter från luften.

Tranbär

Tranbär har en smak som liknar lingon och kan användas på i stort sätt samma sätt: som sylt, saft, géle, dryck eller i paj. Torkade tranbär är perfekt som snacks.

Innehållsmässigt påminner de om blåbär med riktliga mängder anioxidanter och C-vitamin liksom kalcium, magnesium och kalium. De har lång hållbarhet utifrån att de har självkonserveringsämnet bensoesyra.

Eftersom tranbären håller över vintern kan de också skördas när snön smält undan. De mår bara bra om de fått sig en frostknäpp innan skörd. Tranbär är sura, men smaken är bättre om de skördas efter en tid under snö.

Tranbär växer gärna där vitmossa finns. Myrar och kärr erbjuder den öppna och våta marken de trivs i.

Tranbär är känt för att hjälpa mot urivägsbesvär, som t ex urinvägsinfektion. Ät dock inte tranbär om du tar läkemedlet Waran, det motverkar upptagningen.

Lind

Lindens rödaktiga vinterknoppar/skott kan plockas och ätas från höst till vår, ungefär september till maj. De är lite svårare att hitta men ändock ätligt. Använd knopparna i sallad. Lind innehåller glykosider som kan ha lindrande effekt på infektioner och verkar febernedsättande.

Linden finns i tre olika varianter i Sverige. Skogslinden är vanligast, bohuslind mer sällsynt (och OBS! fridlyst). Parklinden är hybriden av dessa som är odlad, främst i städer. Lind växer gärna i ädellövsskog, vid bergsbranter och skogsbryn.

Hundkäx

Hundkäx har genom sitt höga energivärde en viktig funktion i ett överlevnadsläge. Annars är det kanske inte den roligaste smaksättaren. Roten är den del som har högst energivärden, extra högt under vinterhalvåret. Smaken är dock mycket besk vilket minskar om den kokas flera gånger. Att använda roten i soppa och låta den koka in ordentligt är ett bra knep, också för att underlätta för kroppen att smälta den.

Hundkäx växer gärna i lundar och glesa skogar, på öppen mark. Den kan lätt förväxlas med några verkligt giftiga växter: sprängört, odört och vildpersilja. Plocka med försiktighet. Hundkäxroten känns igen av att den doftar svagt av morot.

Har du ätit något av detta? Blev du nyfiken?

Minska dina matkostnader - spara pengar och matsvinn

Matpriserna stiger, med andra ökande kostnader. Det är en tuff tid för många, och framför allt de redan utsatta hushållen. Samtidigt är matsvinnet en av de största miljöbovarna. I västvärlden äter vi generellt sätt mer än vi behöver, mycket av det vi inte behöver och kastar bort näringsrik mat för tidigt. Kanske kan den ekonomiska krisen ge oss motivation nog att vända det?

Att ta vara på det jag har, rädda matsvinn och tänka i säsong har sparat mig många kronor genom åren. Framför allt i tider av ekonomisk nöd. Därför vet jag att just ekonomin har en central roll i att ställa om. Svåra tider har gett mig insikter för att anamma en mer hållbar livsstil permanent. En riktig inspiratör i billig och hållbar mat är Portionen under tian - Hanns kokböcker är lätt värda sina kronor, för du sparar in dem dag för dag.

Här kommer några tips på hur du kan minska dina och miljöns kostnader för mat.

Få en överblick - och planera

Skaffa dig en överblick

Hur ser din matkonsumtion ut? Hur ofta handlar du? Vad handlar du? Vad kostar det?

Finns det andra sätt att organisera matinköp och matlagning som skulle spara pengar? Går det att byta ut vissa livsmedel till billigare alternativ som ändå ger näringsrika måltider?

Planerar du för mellanmål eller gör du småinköp? Sockersug och liknande beror ofta på att du inte får tillräckligt med näring av måltiderna under dagen. Det går att förebygga med planerade mellanmål och näringsrika måltider.

Planering

Gör en veckomatsedel. Skriv en inköpslista och håll dig till den.

Inventera

Vad har du redan hemma? Vad kan du göra av det? Använd det i första hand. Skriv upp vad du har i frys, skafferi och kyl. Använd appen NoWaste in du vill ha lite hjälp på traven.

Ät mer vegetariskt

Vi äter i genomsnitt mer kött än vi faktiskt behöver, och framför allt den manliga delen av befolkningen pga normer, så försök att minska ner på köttet och öka grönsaker och olika former av baljväxter i din kost. Det gör stor skillnad både för hälsa, plånbok och miljö. Välj grönsaker och kryddor från frysdisken, och odla själv (mer om det längre ner).

Laga storkok

Fyll kyl och frys med matlådor! Det går lätt att variera så att du har några olika alternativ under veckan. Köp större förpackningar och gärna frysta varor och tillaga det till veckans matlådor.

Rädda matsvinn

”Bäst före - ofta bra efter”

Har du sett den märkningen? Mat är ofta bra länge efter bäst-före-datumets slut. Använd dina sinnen: hur ser konsistensen ut, luktar det okej, smakar det okej?

Frys in

  • Många livsmedel går att frysa in för att förlänga datumet.

  • Bröd, bär, ägg, grädde, grönsaker (som inte har så högt vatteninnehåll), ost, smör, pajdeg, sylt och marmelad och mycket mer.

  • Majonnäs, ris och potatis bör vi inte frysa in.

Förvara rätt

  • Förvara mat så att det håller längre. T ex kan olika frukter påverka varandras livslängd. I detta inlägg om minskat matsvinn kan du läsa mer om hur olika livsmedel bör förvaras.

Fräscha upp

Några enkla tips, men googla gärna vidare för en uppsjö av tips:

  • Torrt bröd blir som hembakt om du fuktar det med vatten och värmer i ugn, 200 grader i 10 min. Det går också att göra krutonger av torrt bröd.

  • Stek ledsna äpplen i kanel så får du ett gott tillbehör till frukost eller som snacks.

  • Häll kokande vatten över gårdagens pasta.

  • Förvara citroner i kallt vatten.

Laga svinnsmarta recept

Festa loss på rester med härliga svinnsmarta recept. Några exempel:

  • Bananpannkaka

  • Grötbröd

  • Restpizza eller restpaj (det är precis vad det låter som, bara fantasin sätter gränserna)

  • Pastagratäng

  • Soppa på gröna blad, tex grönkålssoppa.

  • Mixa ihop bönor/kikärtor med gröna blad och gör egen pesto, sås eller pålägg till smörgåsen som både är gott och fullt av näring.


Rädda matsvinn från restauranger och butiker

  • Matsmart säljer varor med kort datum, rejält nedsatt pris och i större förpackningar. Här finns pengar att spara kanske framför allt för barnfamiljer men egentligen för alla - speciellt bra utbud med basvaror.

  • Apparna Karma, TooGoodToGo och ResQ erbjuder svinnkassar eller svinnvaror från både restauranger och butiker. Du kan se på en karta vad som finns att rädda i ditt närområde och boka i apparna. ResQ finns mest i större städer men de andra finns iaf etablerade i min småstad.

  • Kolla i svinnlådorna i matbutikerna. Där finns varor nedsatta med ca 30-70 %. Här i Eskilstuna har jag sett dessa både på Willys, ICA, Coop, City Gross och Lidl.

Håll koll på extrapriser

  • Håll koll på extrapriser och planera veckans matsedel efter det. Matpriskollen är en app med alla lokala butikers erbjudanden där du kan söka både på vara och jämföra butikernas priser.

  • Gå med i kundbklubbar som ICA Stammis och Willys+. Då får du tillgång till både regelbundna rabatter och rabattkuponger.

  • Prenumerera på mailutskick från olika matbutiker. På måndagar brukar dessa skickas ut. Planera gärna veckans mat efter de bästa erbjudandena (och vad du har hemma).

  • Köp billiga livsmedel. Konserver, olika former av kål, frysta grönsaker och rotsaker är sådant som i regel alltid är billigare än annat. Dessa har ett oförtjänt tråkigt rykte - allt handlar om vad vi gör det till. En grönsaksgryta fylld av smaker med lite extra smak från kryddor och kanske vitlök - svårt att tänka att konserverna är tråkiga då!

Ät efter säsong

Råvaror i säsong är ofta billigare. Ju större tillgång desto lägre pris brukar stämma rätt bra. På Instagram kan du följa chrissans.se eller fransverige.se för att se vad som är i säsong månad för månad.

Plocka mat i naturen

Med allemansrätten har vi tillgång till stora mängder gratis mat. Svamp, blåbär, nässlor, lingon, hallon, kirskål, lök av olika slag… Kolla in Skogsskafferiet för mer inspiration. Tipsar också om böckerna Vildvuxet av Lisen Sundgren och Vildplockat av Niki Sjölund.

Exempel på naturmat:

Kanske en pesto på ramslök eller eget örtsalt? Ta en sväng till närmsta skog eller grönområde och leta rätt på maten som är helt gratis!

Här hittar du en guide till ätbart i naturen, med både örter och andra skatter.

Gör egen mat och odla själv

Se över vad du äter mycket av, och fundera på om det är något av det som går att göra själv, eller odla själv. Några saker jag själv har fastnat för:

Har du några tips för att hålla nere matkostnaderna och minska matsvinn?

Stjärnögonblick från december 2022

December gick i julens tecken. Julmarknader i eget sällskap och med andra fyllde mina helger. Arbetssituationen var utmanande och därför var stunder av gemenskap med teamet extra värdefulla. En dag hemma hos min teamledares hem i magisk julskrud och avslutningsfika för kollegor som byter jobb var mysiga stunder som gav kraft. Jag drabbades av luftrörskatarr veckan innan jul och fick kapitulera inför det med sjukdagar som sedan övergick i semester. Hostan var envis och börjar först nu släppa taget.

Adventskalendern på instagram var en livsinjektion i vintermörkret och det var som att året med att skapa och dela hållbara vanor fick en fin avrundning. Julen var extra skör i år och jag omfamnade mig på de sätt jag kunde i det och tog emot omsorg från vänner. Mellandagarna var trötta och stilla, och jag försökte återhämta mig med meditation och reflektioner för att mildra stressen som fått fäste i kroppen. Efter vintersolståndet tycktes världen få ett nytt ljus och jag började bygga upp en ny kraft inför våren.

Här är några av ögonblicken som glittrade i mitt december:

✨ Glittret mellan gran- och tallgrenar av snökristallers magi.

✨ När antalet följare gick över tusen på Instagram. Det var mitt mål för året. För varje person som visar att de vill ta del av det jag skapar känns det så stort. Att få dela med fler.

✨ En meditation som gav mig en stark förankrande vila i kropp och själ.

✨ Rökslingan efter att man blåst ut ett ljus.

✨ Att få feedback om att något jag gjorde som var alldeles självklart för mig gjorde gott och gav förtroende och hopp långt utöver vad jag förstod när jag gjorde det.

✨ Att få en juklapp fylld av omsorg i alla dess personliga former på självaste julafton. Som en box av självomsorg precis när den behövdes som mest.

✨ Solen över de snöbeklädda glittrande hustaken.

✨ Serien ”The Good Witch” som var alldeles lagom att titta på lediga dagar.

✨ Bikarbonat i vatten som lindrade min envisa hosta.

✨ Krama träd <3

✨ Den trösterika vyn av en frostbeklädd skog på julafton.

✨ När jag vågade sträcka ut en hand i ett svårt läge och personen höll den kvar tills jag var trygg igen.

✨ Att promenera i ett stilla snöfall.

✨ Julbelysningen i centrum, så enkelt vacker och stämningsfull.

✨ Ett blombud från min vän Anna med ord som höll om ensamheten jag kände inför julen.

✨ Att äntligen ha tillgång till båda mina händer, och kunna använda linser igen!

✨ Ett genuint möte med en person som sålde sina verk på ReTunas julmarknad, som tog sig in i hjärtat i sin värme och ännu lever kvar.

✨ Den violetta skymningen. Och hur jag tänkte “vilken perfekt ton av magenta” när fotografblicken mötte himlen.

✨ Få ett ljudklipp med barnsång skickat till mig på luciadagen.

✨ Överraska kollegorna med julklappar en måndagsmorgon. Även om mitt försök att vara “hemlig tomte” gick åt skogen så var glädjen de visade som en rejäl omfamning av äkta julkänsla.

✨ Ett otroligt mysigt besök i min teamledares magnifika hem, med julstämning all over the place.

✨ När ett störande ljud tystnade.

✨ Tassavtryck i snön.

✨ Fynda en grön militärväska secondhand, precis en sån jag letat efter!

✨ Nyklippt och fixat hår hos frisören, när det var dags att starta om i nytt år.

Berätta om ditt ögonglitter!
Vad har väckt din förundran, tacksamhet eller glädje nyligen?

Bullet Journal 2023 - skapa ditt system

Jag har använt Bullet Journal längre än jag visste att systemet fanns som sådant. Det har varit ett ankare i min vardag under hela min resa i självkännedom.

Som långtidssjukskriven skapade jag ett eget system för att jag behövde organisera en vardag där tiden var flytande och svår att greppa. Jag hade också ett stort behov av att sätta ord på min egen utveckling. I mina anteckningsböcker fanns listor för det mesta, mål och delmål, en dagbok som sorterade tankarna ihop med dagsscheman och tidsöversikter. Det blev en väg mot en mer hållbar vardag.

När jag sedan hörde talas om Bullet Journal fick jag både bekräftelse på varför det hade hjälpt mig så mycket och verktyg som hjälpte mig att ta det steget längre. Det är svårt att ens beskriva hur viktigt detta system varit för min väg hit där jag är idag.

DITT SÄTT ÄR RÄTT SÄTT

Det viktigaste budskapet som grundaren till metoden har består: gör det till ditt. Det finns inget rätt sätt. Det finns ditt sätt - och det är det som är rätt. Gör det till ditt system, både i funktion och i den mening du ger det. Läs mer om boken här.

För mig har Bullet Journal hjälpt mig att få ett grepp om tid, att nå mina mål genom att bryta ner dem till delmål och planera in aktiviteter i tiden, att bli mer medvetet närvarande, att släppa taget om tankar och låta idéer få ta form.

År 2023 ser det annorlunda ut än 2013 när mitt liv var annorlunda. År 2023 har jag andra behov och andra tidsperspektiv än jag hade 2016 och 2019. Förra året var det mer dagboksanteckningar och översikter än veckoplaner. 2015 var det fler loggar för att följa mina årsmål än medveten närvaro. Det behövs olika saker i olika skeenden i livet. Bjud in nuet och dina behov i skapandet av ditt system. Testa, lek dig fram. Gör det kreativt på ditt sätt, och lämna prestationen. Ditt sätt är det rätta.

Med det sagt tänkte jag dela med mig av hur jag gör.

Årsöversikt

Årsöversikten är mest något jag har för att skriva in saker som sker längre fram. Förr var det mest planer och större händelser, medan det nu ofta dyker upp årstidsbundna aktiviteter som jag vill göra som att ta vara på olika växter i naturen när de blommar och sätta vissa frön i jorden vid olika tidpunkter. I år kommer jag att lägga in månens faser. Det är en följd av att jag har en längtan efter att leva närmare naturen och bli medveten om vad det gör med mig.

Månadsöversikt

I månadsloggen finns en kalenderöversikt över månaden på ena sidan. På den andra har jag lagt in några habit trackers för de dagliga rutinerna jag försöker hålla ihop med ”att-göra-listan” för månaden. Den är lite av ett tankeförråd med skillnaden att jag har en tanke om att de ska göras under månaden. Det är här jag skriver ner det som jag sen tar in i dagsplaneringen när det passar. Ibland gör jag veckologgar för att få en översikt över veckan, men det gör jag mest vid behov när det är mycket att hålla reda på.

Dagslogg

I dagsloggen skriver jag först dagens datum, sen att-göra-listan för dagen ihop med inplanerad aktivitet (jobb och ev. annat). Ofta skriver jag detta under kvällen innan så att det inte dyker upp när jag ska sova.

På morgonen gör jag en incheck där jag känner efter hur jag mår fysiskt och psykiskt, om det är några tankar som är extra påtagliga och om det är något jag vill ta med mig in i dagen som en vägledning.

Under dagen för jag små anteckningar i loggen om det som sker, tankar jag behöver skriva av mig och kryssar för det som blir gjort.

I slutet av dagen gör jag en utcheck i vad som ligger kvar från dagen, hur jag mår, skriver ner stjärnögonblick från dagen och sedan morgondagens aktiviteter i nästa dags logg. Behöver jag skriva av mig lite mer gör jag det i en separat dagbok numer, eftersom jag vill hålla det lite mer privat än i dagsloggen.

Tankeförråd

I tankeförrådet får allt finnas utan några förväntningar. En fristad för tankarna men som ändå gör dem synliga. Idéer, önskemål, mål och delmål, insikter, kom-ihåg, citat eller lärdomar att ta med mig. Mest blir det nog ändå idéer om vad jag vill göra. Jag har också egna tankeförråd för blogg/instagram där jag skriver ner inläggsidéer, fotoidéer osv. för att använda under året. Härifrån kan jag sen plocka in saker i tiden om jag vill göra något av det. Ibland räcker det att bara lämna av det i förrådet och senare stryker jag det då det inte var en idé jag ville ta med vidare.

TIME-BOXING

I början av ett år, en ny tid i livet eller när jag känner ett behov av förändring, brukar jag försöka se över min tid och rutiner. Att markera och bli medveten om tid på det här sättet brukar kallas time boxing. Det ger en känsla av trygghet och grundar mig när jag kan göra en realistisk översikt av vad jag faktiskt har tid för och vad jag vill använda den tiden till. Där hjälper morgon- och kvällsrutiner samt veckorutiner mig att nå mina mål och skapa en följsam rytm i min vardag som jag kan vila i.

Det finns så klart en mängd uppslag för olika system, listor, loggar och kreativa sätt att använda en Bullet Journal. Jag rekommenderar verkligen att läsa Ryder Carolls bok “Bullet Journal-metoden” och som sagt: lek, testa, hitta ditt sätt.

Använder du Bullet Journal? Eller har du något annat system som är hjälpsamt för dig?

2023: växtkraft

Växtkraft är mitt ledord för 2023. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för mig att växa vidare, att ta mig mot mina drömmar och följa min längtan. Om att prioritera var jag lägger min energi så att jag får tillbaka den och ger den näring. Det handlar om att våga möta utmaningar utan att forcera utvecklingen, låta mig få växa i min takt och använda de resurser jag har väl. Både ekonomiskt, fysiskt, socialt och mentalt. Men också att använda den potential och kraft jag har i mig och låta det få växa vidare i världen.

Jag vill skapa en grogrund
som besvarar behov och när liv.
Under ogräs och sly finns frön
som längtar efter sol, längtar efter luft.
I mina rötter bor en berättelse
som vill resa sig ur askan,
brinna fram ur jorden.
Ge mig tillit för att låta vinden
bära den ut i världen.
Den längtar hem.

Bara fötter i mossan
hittar vilan i rörelsen
och meditationens visdom
låter orosmolnen blåsa bort.
Jag vänder mig mot solen
och skuggorna faller
bakom.

Mina resurser ska slå rot
där de möter mina horisonter.
Jag riktar min kraft
där den bär frukt
och slår i blom.
Ta tillbaka min rätt
att växa ifrån och växa in
i nya sammanhang.

Jag vill så frön för det jag tror
att jag inte vågar
och våga det ändå.
Där jag inte räcker till ska jag låta andra
fortsätta mina rörelser
och mina ta vid dit de inte når.
Mina fridlysta rum står öppna
för de som värnar dem.

Jag vill stå kvar i växtvärken
och hålla om mig vad som än händer.
Allt har sin tid.
Låt vilan leda mig till kreativitetens lust.
Jag vill känna känslorna flöda igenom,
ha sin naturliga gång
och rensa undan det som gör ont
och står i vägen.

Jag vill flöda ut
och ta emot
i en rörelse som ger ringar på vattnet.
Jag vill vara ljuset.
Jag vill bländas av det jag inte trodde att jag skulle klara.
Jag vill visa att jag kan.
Jag vill vara vildvuxen
och rotad
i en kraft som håller.

Jag vill minnas
att jag hör hemma bland vildblommor.

MÅL som tar mig närmare växtkraften

  • Meditera dagligen.

  • Göra söndagarna till fridlysta vilodagar.

  • Göra små förändringar i mitt hem som ger energi.

  • Skriva minst 10 minuter om dagen.

  • Blogga mer personligt och nära igen.

  • Försöka att säga ja när jag blir inbjuden i sammanhang.

  • Rensa bort och sälja av minst 5 saker från mitt hem varje månad.

  • Göra allt jag kan för att ta körkort.

  • Ha planerade köpstopp under minst två av årets månader.

  • Skapa och hitta vardagens glädje och förundran.

  • Ha en rutin för in- och utcheckning varje dag.

  • Arbeta på mitt växande mindset med övningar och terapeutiskt stöd.

  • Aktivt välja att släppa taget om tankar som gör mig illa.

  • Lära mig mer om hur jag kan följa årstiderna och månadernas cykler.

vägen till min intention för det nya året

När jag tog fram dessa mål/intentioner blickade jag tillbaka på 2022 och vad jag hade behövt mer och mindre av. Jag ställde mig också dessa frågor:

  • Vad ger mig glädje och mening?

  • Vad är jag bra på?

  • När känner jag mig som mest mig själv?

  • Var känner jag mig hemma?

  • Vad behöver jag för att känna mig trygg och balanserad?

  • Vad längtar jag efter?

Vad önskar du dig av 2023?

Kom ihåg att det är en illusion att det är just vid nyår vi kan börja om, sätta mål och anta utmaningar. Vi kan göra det när som helst. Eller bara följa med i varandet här och nu. Du är redan bra. Du är redan tillräcklig.