Plommonrecept - och konsten att kärna ur plommon

Plommonrecept-9914.jpg

Plommon kan verkligen ge ett överflöd vissa år och detta år är ett riktigt plommonår. Jag frågade mina vänner på Facebook om de hade frukt de behövde bli av med och många hade just plommon. Men vad kan man göra med plommon då? Ja det har jag undersökt efter att jag fick hem 7,5 kg av dem. Här kommer några idéer och recept på saft, sylt, marmelad och snacks. Men först tänkte jag dela med mig av två effektiva sätt att kärna ur plommonen.

Kärna ur plommon

Det finns två effektiva sätt att kärna ur plommon som jag har hittat.

  1. Häll en bottenskyla (täck botten) med vatten i en kastrull. Räkna plommonen och lägg i dem i kastrullen. När plommonen mjuknar släpper kärnorna och flyter upp till ytan. Du kan skynda på det genom att mosa plommonen under tiden. Rör om då och då. Plocka sedan ur plommonkärnorna med en hålslev och räkna så att du får lika många kärnor som du la i plommon.

  2. Dela plommonet på mitten (helst i motsatt riktning mot skåran). Vrid loss halvorna genom att vrida dem åt motsatta håll. Dela sedan halvan med kärnan på hälften. Vrid loss den lösare halvan på samma sätt som tidigare. Sedan tar du ett grepp om kärnan och vrider ur den ur den sista kvarten. Klart!

Torka plommon

Kärna ur plommonen, dela i kvartar. Torka sedan i 60 grader i 14-16 timmar i frukt- och svamptork eller max 50 grader i ugn, ca 8 timmar. De ska vara sega och skrumpna i konsistensen när de är klara. Lägg i återförslutningsbara påsar eller glasburkar. Perfekt som snacks på en utflykt, för att dämpa sötsug om kvällen eller som extra energi under dagen eller till frukostgröten eller -yoghurten.

Plommonmarmelad och plommonsylt

Jag gjorde marmeladen efter ett recept från My Feldts magiska bakbok. En variant av det receptet finns här, då med karamelliserad lök. Marmelad görs enkelt med strösocker eller syltsocker (håller längre med det) och helst med vaniljstång men en billigare variant är vaniljsocker. Beräkna ca 1 liter socker till 1 kg plommon ihop med 1/2 tsk vaniljsocker. Koka upp plommonen tills de mjuknat, låt vaniljstången/vaniljsockret koka med, tillsätt socker och låt sjuda i ca 20 minuter. Gör ett test genom att lägga upp en bit av marmeladen på ett fat, ställ in i kylen och låt svalna. Om den sen har en marmelad-konsistens vet du att det är klart. Tillsätt saft från 1 citron och ta bort vaniljstången, häll upp i sterila glasburkar och förvara i kyl/frys.

Sylt görs på samma sätt, men med mindre socker, 3 dl till 1 kg plommon, och utan citronen. Jag gillade verkligen detta recept med kardemumma och vanilj från Leva Hållbart.

Plommonrecept-9906.jpg

En annan variant är att göra kompott eller kräm som funkar bra som mellanmål eller kvällsmål. Det bär ätas relativt fort ändå även om kompotter brukar stå sig upp till en vecka i kylen. Så planera också för att kunna äta upp det! Kompott kan även ätas till glass eller till gröt. Mums!

Kompott av plommon

Vid kompott gör man helst basen först. För 4 portioner: 0,5 dl vatten, socker (2 msk till ca 12 plommon) och smaksättning (t ex vaniljstång/vaniljpulver, stjärnanis, rödvinsvinäger, kardemumma/kanel) kokas ihop och sen läggs de urkärnade plommonen i. En variant av plommonkompott finns här.

Plommonkräm

Plommonkräm tillagas genom att koka upp plommon i 15-20 minuter tills de är mjuka, vända ner strösocker efter smak och låta sjuda. Rör sedan ut potatismjöl i vatten och vänd ner medan du vispar, låt sjuda upp igen utan att koka och ta sedan av plattan. Låt svalna och servera den antingen ljummen eller som kall kräm. Fullständigt recept med mått hittar du på Jennys matblogg.

Plommonrecept-9896.jpg

Plommonsaft

Jag använde mig av ett enkelt recept från ICA när jag gjorde min plommonsaft. Koka sönder plommonen tills de är mjuka, låt rinna av i handduk/saftsil i cirka en timme och blanda sedan i socker tills det har lösts upp, häll upp i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen! Superenkelt och gott!

Har du något favoritrecept med plommon? Vad tycker du bäst om?