Ogräspaj med nässlor, kirskål och skogslök

Ogräspaj med kirskål, nässlor, rölleka och skogslök stod på menyn häromdagen. Allt från den lilla skogen nära mig. Naturens skafferi är rikt i försommaren och jag samlar på mig allt jag förmår.

Det vi kallar ogräs är många gånger ätbart. Många gånger handlar det bara om att testa sig fram och utmana sina fördomar. Men hur tillagar man det? Jag tänker att det mesta ogräs kan tillagas och användas likt spenat. I grytor, sallader, pasta - och paj! Inspirerat av detta recept.

Ingredienser

  • Smör/olja till stekning

  • 70 g kirskål

  • 70g ogräs, t ex rölleka, maskros, nässlor, våtarv
    (spara några blad till dekorering)

  • (ev. svamp)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk äppelcidervinäger

  • 5-6 skogslökar/salladslökar/annan lök

  • 1 rulle smördeg

  • 1,5 dl riven ost

  • (ev. soltorkade tomater/oliver)

Äggstanning

  • 3 ägg

  • 2 dl grädde

  • salt, peppar, oregano

Gör så här

  1. Om du vill hackar du ogräset i mindre bitar eller så kan du dela det för hand. Jag separerar bladen och hackar bladstammen. Pressa vitlöksklyftan. Om du vill ha i svamp steker du den lite först innan steg 2.

  2. Fräs ogräs med pressad vitlök i smör/olja i en stekpanna. Stek tills bladen är lite sladdriga men har kvar sin gröna färg. Slå över lite vinäger innan du tar det från plattan.

  3. Finhacka löken och strimla ev. soltorkade tomater (tips: klipp dem).

  4. Rulla ut smördegen i pajskalet. Behöver inte naggas, vilket behövs med egen deg.

  5. Fyll skalet med ogräset, ev. tomater/svamp, lök och ost.

  6. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå över pajen och grädda i 225° i 30-40 minuter.

  7. Servera gärna med en enkel kall sås, t ex gräddfil med pressad citron och valfria kryddor och en sallad med t ex mynta, tomater och kirskål (en vinegrett till gör det extra gott).

Smakar verkligen som en somrig spenatpaj! Den får lite extra känsla av att jag har plockat det själv till skogs.

🌿

Vill du lära dig mer om örter/ogräs och naturens skafferi är mina två husgudar Niki Sjölund och Lisen Sundgren. Jag har skrivit om ätbara växter i detta inlägg.