Minska dina matkostnader - spara pengar och matsvinn

Matpriserna stiger, med andra ökande kostnader. Det är en tuff tid för många, och framför allt de redan utsatta hushållen. Samtidigt är matsvinnet en av de största miljöbovarna. I västvärlden äter vi generellt sätt mer än vi behöver, mycket av det vi inte behöver och kastar bort näringsrik mat för tidigt. Kanske kan den ekonomiska krisen ge oss motivation nog att vända det?

Att ta vara på det jag har, rädda matsvinn och tänka i säsong har sparat mig många kronor genom åren. Framför allt i tider av ekonomisk nöd. Därför vet jag att just ekonomin har en central roll i att ställa om. Svåra tider har gett mig insikter för att anamma en mer hållbar livsstil permanent. En riktig inspiratör i billig och hållbar mat är Portionen under tian - Hanns kokböcker är lätt värda sina kronor, för du sparar in dem dag för dag.

Här kommer några tips på hur du kan minska dina och miljöns kostnader för mat.

Få en överblick - och planera

Skaffa dig en överblick

Hur ser din matkonsumtion ut? Hur ofta handlar du? Vad handlar du? Vad kostar det?

Finns det andra sätt att organisera matinköp och matlagning som skulle spara pengar? Går det att byta ut vissa livsmedel till billigare alternativ som ändå ger näringsrika måltider?

Planerar du för mellanmål eller gör du småinköp? Sockersug och liknande beror ofta på att du inte får tillräckligt med näring av måltiderna under dagen. Det går att förebygga med planerade mellanmål och näringsrika måltider.

Planering

Gör en veckomatsedel. Skriv en inköpslista och håll dig till den.

Inventera

Vad har du redan hemma? Vad kan du göra av det? Använd det i första hand. Skriv upp vad du har i frys, skafferi och kyl. Använd appen NoWaste in du vill ha lite hjälp på traven.

Ät mer vegetariskt

Vi äter i genomsnitt mer kött än vi faktiskt behöver, och framför allt den manliga delen av befolkningen pga normer, så försök att minska ner på köttet och öka grönsaker och olika former av baljväxter i din kost. Det gör stor skillnad både för hälsa, plånbok och miljö. Välj grönsaker och kryddor från frysdisken, och odla själv (mer om det längre ner).

Laga storkok

Fyll kyl och frys med matlådor! Det går lätt att variera så att du har några olika alternativ under veckan. Köp större förpackningar och gärna frysta varor och tillaga det till veckans matlådor.

Rädda matsvinn

”Bäst före - ofta bra efter”

Har du sett den märkningen? Mat är ofta bra länge efter bäst-före-datumets slut. Använd dina sinnen: hur ser konsistensen ut, luktar det okej, smakar det okej?

Frys in

  • Många livsmedel går att frysa in för att förlänga datumet.

  • Bröd, bär, ägg, grädde, grönsaker (som inte har så högt vatteninnehåll), ost, smör, pajdeg, sylt och marmelad och mycket mer.

  • Majonnäs, ris och potatis bör vi inte frysa in.

Förvara rätt

  • Förvara mat så att det håller längre. T ex kan olika frukter påverka varandras livslängd. I detta inlägg om minskat matsvinn kan du läsa mer om hur olika livsmedel bör förvaras.

Fräscha upp

Några enkla tips, men googla gärna vidare för en uppsjö av tips:

  • Torrt bröd blir som hembakt om du fuktar det med vatten och värmer i ugn, 200 grader i 10 min. Det går också att göra krutonger av torrt bröd.

  • Stek ledsna äpplen i kanel så får du ett gott tillbehör till frukost eller som snacks.

  • Häll kokande vatten över gårdagens pasta.

  • Förvara citroner i kallt vatten.

Laga svinnsmarta recept

Festa loss på rester med härliga svinnsmarta recept. Några exempel:

  • Bananpannkaka

  • Grötbröd

  • Restpizza eller restpaj (det är precis vad det låter som, bara fantasin sätter gränserna)

  • Pastagratäng

  • Soppa på gröna blad, tex grönkålssoppa.

  • Mixa ihop bönor/kikärtor med gröna blad och gör egen pesto, sås eller pålägg till smörgåsen som både är gott och fullt av näring.


Rädda matsvinn från restauranger och butiker

  • Matsmart säljer varor med kort datum, rejält nedsatt pris och i större förpackningar. Här finns pengar att spara kanske framför allt för barnfamiljer men egentligen för alla - speciellt bra utbud med basvaror.

  • Apparna Karma, TooGoodToGo och ResQ erbjuder svinnkassar eller svinnvaror från både restauranger och butiker. Du kan se på en karta vad som finns att rädda i ditt närområde och boka i apparna. ResQ finns mest i större städer men de andra finns iaf etablerade i min småstad.

  • Kolla i svinnlådorna i matbutikerna. Där finns varor nedsatta med ca 30-70 %. Här i Eskilstuna har jag sett dessa både på Willys, ICA, Coop, City Gross och Lidl.

Håll koll på extrapriser

  • Håll koll på extrapriser och planera veckans matsedel efter det. Matpriskollen är en app med alla lokala butikers erbjudanden där du kan söka både på vara och jämföra butikernas priser.

  • Gå med i kundbklubbar som ICA Stammis och Willys+. Då får du tillgång till både regelbundna rabatter och rabattkuponger.

  • Prenumerera på mailutskick från olika matbutiker. På måndagar brukar dessa skickas ut. Planera gärna veckans mat efter de bästa erbjudandena (och vad du har hemma).

  • Köp billiga livsmedel. Konserver, olika former av kål, frysta grönsaker och rotsaker är sådant som i regel alltid är billigare än annat. Dessa har ett oförtjänt tråkigt rykte - allt handlar om vad vi gör det till. En grönsaksgryta fylld av smaker med lite extra smak från kryddor och kanske vitlök - svårt att tänka att konserverna är tråkiga då!

Ät efter säsong

Råvaror i säsong är ofta billigare. Ju större tillgång desto lägre pris brukar stämma rätt bra. På Instagram kan du följa chrissans.se eller fransverige.se för att se vad som är i säsong månad för månad.

Plocka mat i naturen

Med allemansrätten har vi tillgång till stora mängder gratis mat. Svamp, blåbär, nässlor, lingon, hallon, kirskål, lök av olika slag… Kolla in Skogsskafferiet för mer inspiration. Tipsar också om böckerna Vildvuxet av Lisen Sundgren och Vildplockat av Niki Sjölund.

Exempel på naturmat:

Kanske en pesto på ramslök eller eget örtsalt? Ta en sväng till närmsta skog eller grönområde och leta rätt på maten som är helt gratis!

Här hittar du en guide till ätbart i naturen, med både örter och andra skatter.

Gör egen mat och odla själv

Se över vad du äter mycket av, och fundera på om det är något av det som går att göra själv, eller odla själv. Några saker jag själv har fastnat för:

Har du några tips för att hålla nere matkostnaderna och minska matsvinn?