Sommarbalkongen lämnad i andras omsorg

I de varma sommardagarna förra veckan följde jag grödorna på balkongen med spänning. Det var nästan så att jag kunde se grönkålen växa varje minut i solens kraft. Igår fyllde jag på vatten längs växternas rötter för att lämna dem i växtvakternas omsorg. Jag är djupt tacksam för att jag har vänner som förstår vad min växtfamilj betyder och hjälper mig att hålla dem vid liv när jag inte kan.

Något av det roligaste projektet på sommarbalkongen blev en säck överbliven gratängpotatis från i påskas. Hela påsen hade grott och istället för en Janssons frestelse tryckte jag ned dem i en låda med bokashi-jord. Det är något extra att ta tillvara på rester både i jord och växtlighet. Det tog fart direkt och plantorna har en så ljuvligt mullig färg att de är en fröjd för ögat.

Odling 2021-1840.jpg

Tomater är ju en favorit hos mig! För att de ska klara sig nu svalde jag mitt plast-motstånd och ordnade plastbackar som de kan stå i för att dricka under de heta sommardagar som väntar. Så behöver inte växtvakterna mer än fylla upp också. Här finns fler tips om hur du tar hand om dina tomater.

Odling 2021-1857.jpg

Under flera veckor har jag sett tomatblommor förvandlas till klasar av fylliga körsbärstomater, men de tog tid på sig att ändra färg och mogna. I lördags hade några äntligen blivit gula! Då tog jag till knepet att lägga dessa ihop med ett äpple som avsöndrar etylen för att påskynda mognaden. Det funkade! Igår innan jag åkte till sjukhuset kunde jag smaka några saftiga rödorange tomater. Inget är så gott som egenodlat! Äpplen kan också påskynda annat att mogna, som t ex avokado. Tips tips!

Körsbärstomater grönkål-2230.jpg
Odling 2021-1862.jpg

Smultronen fick lämna förkultiveringen och fylla den kruka som vällde över av en prunkande smultronbuske förra året. Jag hoppas på detsamma i år och det ser mycket lovande ut!

Den vackra rosen av sorten “Climbing iceberg” köpte jag till mig själv som en tidig examenspresent. Jag drömmer om en spaljé att binda upp den mot och att den ska få växa upp på nytt år efter år längs balkongväggen. Med tråkiga rosableka balkongväggar färgade av stadens avgaser behövs något sådant.

Odling 2021-1852.jpg
Odling 2021-1853.jpg

Örterna har fått stanna inomhus, och dag för dag har jag skördat blad och torkat. Mest blir det citronmeliss och basilika i år, för det är det som går åt mest här. Har du några favoritörter att odla eller äta?

Citronmeliss basilika-2301.jpg

Förutom körsbärstomater har jag skördat grönkål och mangold. Så frasigt härliga blad som åkte in i frysen i väntan på bättre tider. Förhoppningsvis växer de frodigt fortsatt under sommaren så att det blir mer skörd senare. Annars sätter jag nya frön i jorden och odlar under höst- och vinterhalvåret. För det går ju precis lika bra! En smarrig grönkålspaj vore ju inte fel i höstens mörkare dagar.

Grönkål-2222.jpg
Mangold-2210.jpg

Det var med vemod i bröstkorgen som jag stängde balkongdörren. Jag kommer att sakna morgnarna med förundran över grönskan i solen med en iskaffe i handen. Jag kommer att tänka på potatisen som gror och smultronen som mörknar mot slutet av sommaren. Det kommer fler somrar där jag får se frön bli mat och växter sträcka sig mot solen. Och isbergets vita blommor bär jag närmast hjärtat. Som en påminnelse om att fortsätta växa även in i vinterns förunderliga tid.

Klätterros-1838.jpg