Odla tomater - mina tips för att lyckas!

Jag frågade på Instagram vad ni odlar i år och de flesta svarade tomater, vilket ju minst sagt är en stor odlingskärlek i mitt liv. Tomater belönar en rikt. Ett år plockade jag över 450 tomater på min lilla balkong, och jag tror nog att jag kan tangera det rekordet i år. Det är det jag alltid odlar mest av, eftersom tomaterna verkligen trivs i mitt förmiddagssoliga läge.

Jag har mest testat mig fram genom åren, och först nu har jag mognat tillräckligt för att läsa på lite ibland om hur man borde göra. Så detta inlägg är en blandning av egna erfarenheter och tillägnad kunskap - den bästa blandningen! Här är mina tips för att lyckas med tomater.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

De tomatsorter jag oftast sår och som jag sen tar frön från och sätter igen år efter år.

Månadens tema för Sustainable Influencers är odling och ni kan följa oss under #aprilodling och "#growyourown via sociala medier. SOM det odlas och växer här hemma hos mig. Jag satte tomatfrön i februaris början. Jag bor på gränsen mellan växtzon 2 och 3 och tack vare mitt soliga köksfönster så kan det börja växa redan då. Men det går lika bra att så nu och med tipsen nedan får du fart på plantorna!

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Tomatskotten som växte lite mer för varje dag under februari.

Så tomatfrön och skola om tomatplantor

Så frön i drivhus. Plantera om, eller skola om som man säger om plantor, i små krukor när de växt sig stora nog att flytta vidare. I år testade jag att ge dem KRAV-märkt ört- och grönsaksjord vid första omskolning (finns bl.a. på Plantagen) istället för vanlig plantjord och jag tror att det gjorde skillnad då de blivit starkare i stammarna och mer frodiga än förra året.

Odla tomater-9383.jpg

Nästa omskolning gör jag när rötterna tar sig ur krukan på undersidan. Ett tydligt tecken på att de vill växa större. Älskar hur plantor är så tydliga med sina behov om vi bara är lyhörda! Och då planterar jag dem i djupare krukor, gärna så att en del av stammen hamnar under jorden - ny näringsrik jord. Några kan behöva blompinnar som stöd (grillpinnar funkar också!). Bästa resultatet i stadga får man om de hittar sätt att luta sig mot varandra.

Odla tomater-9365.jpg
Odla tomater-9540.jpg

Tips för stadiga snabbväxande tomatplantor

För att få stadiga plantor och som växer snabbare finns det några enkla knep som jag har använt mig av. OBS, detta är min hobbyknep och jag är ingen expert på detta. Jag lär mig genom att testa och läsa på sporadiskt för nya idéer.

Odla tomater-9779.jpg

Riklig tillgång till vatten

Jag låter mina plantor STÅ i vatten. På skobrickor (dessa är från Clas Ohlson) som jag kan placera på köksbordet eller på fönsterbrädor, eller ovanför de transparenta förvaringslådorna som jag också har plantor i. De som växt sig lite större får flytta dit och får därmed stöd och också lite mer värme som i små växthus. Jag fyller lådorna och brickorna med ett lager vatten som tomaterna sedan kan lapa friskt från under dag och natt.

Tyvärr hör ni ju att det inbegriper en del plastmaterial, vilket på vissa sätt skär i miljöhjärtat. MEN om jag gör inköp med tanken att produkten ska leva länge och utnyttjas till max så kan jag ändå leva med det. Good enough, så att säga. Skobrickorna använder jag till vinterskorna under vinterhalvåret och plastlådorna för att skapa jordfabriker med bokashi eller förvara krukor i när de inte används. Har du något förslag på vad som kan användas istället sprider jag gärna ordet!

Odla tomater-9226.jpg

Sol och värme

Ställ tomatplantorna där det är som mest sol hemma. Jag har mina i ett fönster mot nordost. Där växer de stadigt i värme och ljus. Om de måste sträcka sig mot solen blir de genast mer rangliga.

Odla tomater-9769.jpg

Lek vind

Blås på plantorna, vifta lite med händer/armar omkring dem som om du vore en vind. Då blir det starka tomatplantor! Prata bort den löjliga känslan och se poesin i det. ;) Så snart som vädret tillåter är det bra att skicka ut dem i vind om dagarna. Även tomater behöver motstånd för att mogna och växa.

Bra jord

Antingen tomatjord eller grönsaksjord - och gärna ekologisk för bästa naturliga resultat för miljö och plantor.

Odla tomater-9766.jpg

Näring

När de planterats om i större krukor som de ovan behöver de tillföras växtnäring. Jag använder i första hand näring från min bokashikompost eftersom jag har tillgång till det. Det finns tomat- eller grönsaksnäring i trädgårdsbutiker och självklart är det ekologiska alternativet det du ska satsa på om det finns.

Plocka blad

Plocka bort blad som dyker upp längre ner på roten mot jorden när plantan börjar bli lite mer stadig. Gör det ännu mer senare, inklusive där det inte växer blommor/frukt, när plantan börjar få blommor. Då når näring och vatten snabbare fram till frukten och du får tidigare skörd.

Odla tomater-9536.jpg

Det var mina bästa tomattips! Har du några du vill dela med dig av? Är något tips helt uppåt väggarna? Dela gärna dina erfarenheter! Och om du vill - berätta vad du odlar i år! Det är så inspirerande att få ta del av.

Kom ihåg i dessa tider (oavsett storlek på trädgård/inne-trädgård):

“To plant a garden is to believe in tomorrow”

- Audrey Hepburn